Gå til hovedindhold

Udskoling

Læs mere om valgfag, praktik, elevskabe, uddannelsesvejleder m.m. her.

17. dec. 2024

Indhold

    På 7. årgang skal eleverne vælge mellem tre obligatoriske valgfag, som er bindende i en 2-årig periode, og som de skal til prøve i med udgangen af 8. klasse.

    Eleverne kan vælge mellem:

    • Billedkunst
    • Håndværk og design
    • Madkundskab 

    Det er meget vigtigt, at I som forældre er med til at vejlede jeres børn, netop fordi valgfaget er bindende, forløber over 2 år og afsluttes med en prøve, der har indflydelse på det samlede karaktersnit i 9. klasse.

    Eleverne skal vælge to fag – en første og en anden prioritet. 
    Det ikke sikkert, at vi kan opfylde elevernes første prioritet, da der bl.a. er begrænsning på, hvor mange elever, der kan og må være i faglokalerne.

    I den nærmeste fremtid vil lærerne introducere eleverne til de forskellige valgfag, så de har den bedste forudsætning for at træffe et valg. Der kommer mere information ud om dette.

    Når holdene er fordelt i midten af maj måned, vil eleverne få besked.

    Vi har gjort os spændende tanker om den læring eleverne kan få igennem både praksis og teori i fag, der rækker langt ud over bøger og klasselokale. Se lærernes beskrivelse af deres valgfag nedenfor:

     

    Billedkunst

    Kan du lide at være kreativ? Kan du lide at tegne, male, forme og lave figurer? Ønsker du at se verden i farver og billeder?

    Så skal du vælge billedkunst som valgfag!

    Vi kommer blandt andet til at arbejde med billeder, malerier, skulpturer, videoer, fotografier, naturen og med dig selv som en del af kunsten.

    Du kommer til at fremstille dine egne billeder og værker, samt præsentere dem for andre. Vi skal kigge på og læse om, hvad andre kunstnere har lavet, og vi skal ud af skolen og opleve og tage idéer med hjem.

    Du skal have lyst til at bruge din fantasi og drømme stort, for det er kun fantasien, der sætter grænser. Det er ikke det færdige resultat, der er det vigtige, men det er vejen dertil. Du må meget gerne komme med input og nye ting, da kunst kan skabes af alt.

    Til faget skal du bruge en logbog, hvor du kan samle alle dine tegninger, idéer og valg. Du er også velkommen til at tage det lærred med, som du evt. har fået i gave.

    Jeg vil gøre mit for at skabe et rum, hvor der er plads til dig og dine værker, og jeg glæder mig meget til at se dig på mit valghold.

     

    Håndværk og design

    Har du en designer eller håndværker i maven? Kan du lide at arbejde med tekstil, træ og metal? Og kan du lide at designe, eksperimentere og udtrykke dig kreativt?

    Så er valgfaget håndværk og design noget for dig!

    Du vil lære at løse en given opgave, finde inspiration, arbejde ud fra en designmodel, og du vil lære at samarbejde i små grupper og produktudvikle dit eget design.

    Du vil få muligheden for at forbedre dine teknikker, arbejde med re-design, lære at bruge værktøj, fx folieskærer, trædrejer og symaskine til at skabe det, du ønsker. Du vil få kendskab til de mange forskellige materialer, som kan bruges til forskellige formål.

    I håndværk og design får du mulighed for at arbejde med hænderne på en undersøgende, innovativ og kreativ måde. I løbet af de to år du har valgfaget, kommer du til at arbejde både i træ- og tekstilværkstedet.

    Vi glæder os til at se dig.

     

    Madkundskab

    Kan du lide at lave mad - så er valgfaget madkundskab måske noget for dig.

    Valgfaget vil bestå af både praktisk og teoretisk indhold.
    I skal altså lære at lave forskellige typer mad, men I skal også lære den teoretiske del af faget.

    Du skal bl.a. have indsigt i, hvor maden kommer fra, hvordan den forarbejdes, og hvilken indvirkning den har.

    Vi vil forsøge at inddrage landbruget, virksomheder og uddannelser, så du er klædt godt på i forhold til den prøve, som du skal have, når valgfaget afsluttes.

    Vi glæder os til at være kulinariske sammen.

    Som kommende elev i 9. klasse, skal du have ét valgfag - og på Holmegaardskolen er vi aktive og kreative i valgfagene i det første halvår.

    Det andet halvår skal vi blive skarpe på teorien omkring idræt. Teorien får I brug for, hvis I skal til prøve i faget, da teorien er en del af den mundtlige prøvedel.

    Det er et lovmæssigt krav, at du skal have ét valgfag, og derfor skal du overveje grundigt, hvilket fag, du vælger. Du skal vælge to valgfag i prioriteret rækkefølge. Vi prøver så vidt muligt at opfylde din 1. prioritet, men vi kan ikke garantere, at det kan lade sig gøre for alle.

    Når holdene er fordelt, vil du få besked på AULA.

    Tal med dine forældre, kammerater og lærere om dit valg, så du er sikker på at vælge det rigtige, - du skal være omhyggelig, da valget er bindende og der bliver ikke mulighed for at vælge om.

    Det er obligatorisk, at alle elever på 9. årgang skal have ét valgfag, men der er særlige tilfælde, hvor du kan søge om dispensation fx:

    • Hvis du dyrker eliteidræt svarende til minimum 10 timer om ugen i klub/forening, foruden deltagelse i kampe/konkurrencer/stævner mm.
    • Hvis du modtager undervisning på Musikskolen svarende til 60 timer årligt.

    Dispensation kan kun søges for første halvår, og hvis du skal søge om dispensation ud fra ovenstående, skal du henvende dig på afdelingsleder Lone Christoffersens kontor.

    Nedenfor kan du se en beskrivelse af de tre mulige valgfag:

     

    Brætspil

    På valgholdet i brætspil mødes vi på tværs af klasser til lige præcis de spil, som I har lyst til at spille!

    Om det er quizspil som Bezzerwisser eller Trivial Pursuit - spil, hvor vi samarbejder mod en fælles fjende, rollespil som Hero Quest, det klassiske Matador eller nyfortolkningen Monopoly, skak, Risk, Catan, Carcasonne, Cluedo, Yu-Gi-Oh! – eller noget helt andet.

    Medbring gerne spil hjemmefra!

    Vil du spille Backgammon, Black Jack, Poker, Meyer eller Snyd, så er det også en mulighed!

     

    Volleyball og boldspil

    Der spilles volleyball over alt, og volleyball er den idrætsgren, som har flest medlemmer i verden, og her på Holmegaardskolen har vi en tradition for at klare os rigtig godt i volleyball.

    Alle kan spille volleyball, da man skal rotere rundt på alle pladser – man kan altså ikke nøjes med at gøre sig god til én ting, fx at score mål. Alle er dermed lige vigtige for holdet, og alle kan være med, uanset niveau og form.

    Vi vil fokusere på teknik, taktik og masser af spil, og vi vil forsøge at finde andre hold, som vi kan spille kamp mod.

    Så hvis du vil blive bedre til volley, skal du helt sikkert vælge volley som valghold.

     

    Krea

    Elsker du at være kreativ eller har du lyst til at blive det? - så skal du vælge valgfaget KREA.

    Her vil du have mulighed for at fordybe dig i forskellige projekter, afprøve vilde idéer og skabe dit eget design eller din helt egen kunst. Du kommer til at have stor indflydelse på undervisningen og finde din egen vej inden for kunstens verden.

    Mulighederne for kreativitet er mange, men du kan blandt andet vælge at arbejde med forskellige former for tegning, tryk, foto og maleri, samt designe din helt egen keramik. 

    Det kan også være, at du interesserer dig for at strikke, og så vil undervisningen blive tilrettelagt, så du kan udvikle dig indenfor netop dette område. 

    Det er kun din egen fantasi, der sætter grænser.

    Generelt er det sådan, at man selv med hjælp fra sine forældre, skal finde en praktik. På 7. årgang er det ovenikøbet sådan, at man kan være i praktik på sine forældres arbejde eller hos et familiemedlem. Forud for praktikkerne er der samtaler med eleverne om det at skulle i praktik, og bagefter er der en opfølgning, så eleven kan fortælle, hvad han/hun har fået ud af og lært om den pågældende arbejdsplads og de jobs og uddannelser det kræver at være der.

    • Alle elever på 7. årgang skal i praktik tre dage.
    • Alle elever på 8. årgang skal i en uges praktik.
    • Herudover kan eleverne på 9. årgang komme i frivillig praktik i løbet af året, samt mulighed for at komme i praktik i forsvaret.
    • Praktik kan endvidere være forlagt skolegang, som betyder at i stedet for at gå i skole, kan man være i praktik f.eks. en dag om ugen i en længere periode.

    Uddannelsernes dag ligger i efteråret. Her præsenterer ungdomsuddannelserne i Næstved Kommune deres tilbud for vores 8. klasser. Dagen foregår på skolen og er en lille forsmag på det man kan komme ud og opleve, når man i foråret skal på introkurser.

    Uddannelsernes aften er en aften på en af vores lokale uddannelsesinstitutioner, hvor alle de lokale ungdomsuddannelser kommer og fortæller om deres uddannelse. Her har man mulighed for at komme med sine forældre.

    I 8. klasse skal alle elever ud at opleve to forskellige ungdomsuddannelser over 2 dage, dvs. 4 dage i alt. Det kaldes for intro (introduktions) kurser. Dagene ligger i foråret. Hver skole får tildelt to uger, hvor introkurserne skal placeres. Man skal altså være to dage på hver uddannelse, så man får en god fornemmelse af både uddannelsen og uddannelsesstedet.

    På kurserne er man sammen med elever fra 8.klasse fra andre skoler.

    SkillsStafetten er en del af brobygningen for 8. klasserne. Det er en sjov dag i efteråret, hvor eleverne besøger 7 forskellige uddannelser og undervejs er der konkurrencer, som vurderes på tid og kvalitet. De 3 vindende hold kommer videre til DM i Skills, hvor man dyster mod andre 8. klasser i Danmark

    Der har i de senere år også være en special skills, som er knapt så stor, særligt tilrettelagt for vores specialklasser.

    Eleverne har mulighed for at komme ud og genbesøge, eller besøge en ny ungdomsuddannelse.

    Brobygning for specialklasser har en anden uge end almenklasserne.

    Elever, der har tænkt på 10. klasse, kan komme i brobygning på ZBC og se, hvordan det er at gå i 10. klasse.

    FGU (Forberedende GrundUddannelse) tilbyder brobygning i foråret

    Brobygningen ligger i efteråret.

    Vi er så heldige igennem flere år, at have erfarne Maibritt Wisler som vejleder på Holmegaardskolen. Maibritt er, på nær tirsdage, hvor hun er på ZBC 10. klasse, oftest at finde hos os.

    Maibritt er udelukkende i udskolingen, og eleverne møder Maibritt flere gange i løbet af de tre år, eleverne går her. Allerede i 7. klasse skal eleverne i praktik. Forud for dette er den første kollektive vejledning.

    Maibritt kommer ud og laver kollektiv vejledning, som er det der foregår i klassen. Her fortæller hun om de forskellige forløb eleverne skal ud i, om vejledningsplanen og uddannelsessystemet og meget meget mere.

    Man kan altid, hvis man er usikker på noget om uddannelse eller praktik, opsøge Maibritt på hendes kontor.

    Det er helt naturligt at være i tvivl om, hvad man skal efter 9. klasse. Maibritt kan fortælle om de muligheder der er er, og hvor man henter mere viden.

    For elever der går i specialklasse på 9. årgang, er der individuelle udslusningsmøder, så vi sikrer os, at alle kommer godt videre.

    Vejledningen foregår i tæt samarbejde med lærere og ledelse.

    Du kan kontakte Maibritts på enten mail mhowi@naestved.dk eller tlf. +45 2540 4269.

    Holmegaardskolen har et samarbejde med MYLOCKER, som tilbyder alle elever i udskolingen et personligt skab.

    Skabet er et sikkert og nemt sted at lægge iPad, bøger, tasker m.m.

    Bookingen er gratis og foregår på www.mylocker.dk under ”lej skab på din skole”. Skabet kan bookes fra den 1. juni til kommende skoleår.

    Elever der allerede har et skab, kan genbooke et skab til kommende skoleår allerede i maj måned.

    Husk at skabene skal tømmes og efterlades med lås, når eleven forlader skolen.

    Hvis du har spørgsmål kan MYLOCKER kontaktes på tlf.+45 7070 7947 eller på mail info@mylocker.dk